Årets Korvprofil 2016

Familjen Lindqvist, Sorunda Korvfabrik
En familj med korvkänsla
Familjen Lindqvist på Sorunda Korvfabrik i Sörmland är Årets Korvprofiler. De får priset för sitt innovativa arbete med god korv i fokus.
Sorunda Korvfabrik är en verklig familjeangelägenhet.
Mamma Annette Lindqvist sköter försäljning och marknadsföring. Dottern Madeleine jobbar i produktionen och sonen Johan är charkuteristen på företaget. Det är han som ligger bakom recepten, kryddningarna och utvecklingen av nya produkter och idéer.
-Grundfilosofin är att korvarna ska smaka lite mer, ha en hög kötthalt och att de ska vara gjorda på svenskt kött, säger Johan.
Familjen Lindqvist drev tidigare charkföretag på Slakthusområdet i Stockholm. På 1980-talet flyttade man ut till en hästgård nära Sorunda och när konsumbutiken i Grödby blev till salu 1996 bestämde man sig för att börja göra korv där istället.
-När vi startade här hade vi mest tänkt ha det som en hobby och att fem personer skulle jobba när. Men det blev roligare och roligare efterhand och i takt med det sålde vi mer och mer, säger Annette Lindqvist. Familjen trivdes i den lugnare miljön i Sorunda och både de och verksamheten mådde bra.
Idag jobbar 22 personer i korvfabriken, tillverkningen ligger på cirka 200 årston och man har 35-40 olika korvar i sortimentet. Falukorven är störst men varvas med både genuina svenska klassiker och eldigare produkter.
Familjen Lindqvist hoppar gärna på och provar nyheter. Det var bland annat här man gjorde den så kallade Trekantskorven, som gick långt i TV-tävlingen Uppfinnarna i för ett par år sedan.
Korvakademiens motivering:
”För ett innovativt arbete med god korv i fokus. Korv, som ska smaka mer, ha hög kötthalt och vara gjord av svenskt kött.”

Statuslyft för korv

Intresset för korvkvalitet och korvgastronomi bara växer.

En vanlig fredag i november presenterade båda de stora morgon-TV-programmen recept med korv, och talade varmt om hur gott det är med korv och hur mycket kvalitetskorv det finns att njuta av i Sverige numera.

Det har skett ett fantastiskt statuslyft för vår kära korv, vilket manifesterats på en rad olika sätt den senaste tiden: nya korvrestauranger, nya korvböcker, nya goda kvalitetskorvar från stora och små tillverkare. Den tiden är förbi när man smög med sin kärlek till korv.

-Det är ett härligt klimat för Korvakademiens andra korvfestival, som äger rum  sista helgen i mars nästa år,  säger Christina Möller, preses i Korvakademien och korvfestivalgeneral.

Den första Korvfestivalen som hölls på Nordiska museet blev en dundersuccé med över 5 000 besökare. 2014 års festival tar plats i Globen Annexet.

-Det innebär plats för fler utställare och besökare, nya tävlingar, mer underhållning och korvkunskap och mer korv att smaka på och köpa hem, säger Christina Möller.

Jan Scherman och Ulf Elfving, båda ledamöter i Korvakademien och stora korvälskare kommer att leda aktiviteterna från festivalscenen. Besökarna kommer att bjudas på ett fullspäckat program.

De får bland annat vara med och rösta fram Årets Festivalkorv och se Sveriges främsta experter delar med sig av sin kunskap om bland annat korvhistoria, lämpliga drycker till korv och hur man själv kan göra korv på bästa sätt.

- Det kommer att bli en hejdundrande festival i korvens tecken, säger Christina Möller.

Korvmorgon i TV-soffan

Två gånger salsiccia frestades man med i TV-soffan härom fredagmorgonen.

Tommy Myllymäki gjorde salsicciakryddad potatis och fänkål som tillbehör till lammkotletter i TV4.

För fyra portioner:
Smula 200 g salsiccia med skinnet borttaget över 600 g potatis i halvor eller klyftor,
200 g fänkål i klyftor och 4 vitlöksklyftor tills det blir gyllene.
Tillsätt 2 dl grädde och låt baka i ugn tills grädden kokat in och tjocknat.
Smaka av med salt och peppar och toppa med riven parmesan.

I SVT bjöd Håkan Larsson på lättlagat italiensk.
Till förrätt små spett med bland annat god salamikorv.
Till varmrätt gremolatarullad salsiccia med Samuels potatissallad.

För 4 portioner: 
Blanda 800 g nykokt potatis i bitar med 1 dl färdig dijonnaise eller en blandning av 1 msk dijonsenap,
2 msk grov senap, 3 msk majonnäs och 1 msk gräddfil.
Grovstrimla en liten purjolök och vänd ner tillsammans med 1 dl kapris.

Gremolata:
Tvätta 1 citron och finriv det yttersta skalet.
Skala och finhacka 2 vitlöksklyftor och hacka 1 dl persilja. Blanda allt med en gnutta olivolja och bred ut på ett fat.
Fräs 600 g salsiccia eller annan god korv i smör, rulla i gremolatan och servera med potatissallad och 150 g sockerärter (delade) och 1 röd paprika i små bitar som fått fräsa i smör och saltats lite.

Mat och människor

Men korv är inte enbart mat, utan minst lika mycket människor. Under Korvfestivalen fanns en rad människor av sorten korvälskare på plats för att dela med sig av sin kunskap och passion.

Jan Scherman och Ulf Elfving, båda ledamöter i Korvakademien, ledde programmet från scenen. Här tävlade toppkockar i att laga de godaste korvrätterna. Magdalena Ribbing talade om korvetikett.  Jens Dolk föreslåg passande drycker till korv och Kristofer Franzén, en av Sveriges nya korvprofiler, visade hur korven ska stoppas. Han har för övrigt precis börjat bygga ett eget charkuteri utanför Enköping. Där ska han tillverka exklusiva charkuterier av råvara från hans egna återruntutegående Linderödssvin. Top of the line.

 

 

Korvakademien ger ut korvbok.

Vad sägs om att laga Janne Schermans korvspett, Möllerburgare eller göra egen lammkorv av högsta potens? Korvakademiens ledamöter delar med sig av favoritrecept, kunskap och kuriosa om korv i en ny bok med titeln Korvglädje, som kommer ut till Korvfestivalen. Här får du möta Akademiens tolv korvglada ledamöter. Alla älskar korv, men i övrigt står de för olika kunskaper och kompetenser. I boken berättar de om sin relation till korv och bjuder på ett favoritrecept. De delar också med sig av sin rika korvkunskap: Professor Sven Lindgren berättar överraskande fakta om korvens tidigaste historia. Roland Perssons Årets kock 1990, var först med att presentera korv på lyxrestaurang, hans lammkorv var ett måste på menyn på Grands Franska Matsal under många år. I boken avslöjar han receptet. Janne Scherman, journalist, debattör och tidigare chef för TV4 är mannen som utvecklade "management by sausage". Korvakademiens preses Christina Möller vänder upp och ner på begreppen med sin Möllerburgare. Boken  kan beställas  via Korvakademins hemsida.