Årets Korvkrog 2016
Backfickan, Tärnaby Fjäll Deli

Korv på fjället lyft för hotellet
På Tärnaby Fjällhotell finns härliga hemgjorda korvar för stora och små.
Men att det över huvud taget blev korvtillverkning i restaurangen är en lyckosam tillfällighet.
Hans-Peter Carlson, kallad HP, en av ägarna till hotellet berättar:
-Det var i maj 2014. Lågsäsong, blött och grått väder. Vi satt några stycken och deppade. Vad skulle vi hitta på? Då kom idén.
-Vi gör korv! På riktigt!
Köksmästaren Jimmie Lannér var eld och lågor. Han hade länge drömt om att få göra riktigt korv med bara kött, vatten och kryddor. Man gick igång direkt med provlagning och provsmakning. Och redan samma dag anmälde man sig till SM i Mathantverk under mottot ”ska man göra något ska man göra det ordentligt”.
-Och vi vann! Vår korv Tärna Sausicce med inspiration från Alsace fick guldmedalj, berättar HP.
Sen dess har det bara gått framåt och uppåt med korvarna i Tärnaby. Fyra korvar finns ständigt i sortimentet, fler tillverkas vid speciella tillfällen, som jul. Korvarna serveras i restaurangen Backstugan och säljs på hotellet och i butiker på orten. Efterfrågan är stor. Det finns funderingar på att växla upp och satsa mot en bredare marknad.
-Det är oerhört värdefullt att ha ytterligare ett ekonomiskt ben att stå på, säger HP.
Korvakademiens motivering
”Med stor entusiasm har kockarna under hotellets lågsäsong startat korvtillverkning. Korvarna är hantverksskickligt gjorda av utvalda norrländska råvaror och det finns alltid korv på menyn.”

 

Årets Korvkrog 2014

Taylors & Jones with the Twist


Korvakademien har utsett Taylors & Jones with the Twist till Årets Korvkrog 2014. De får priset ”för förmågan att oförtrutet föra korvkulturen i Sverige framåt och driva på utvecklingen med nya, roliga idéer”.

I den lilla lokalen i Hornstullsgallerian i Stockholm serveras Taylors & Jones hemgjorda korvar med tillbehör tillsammans med ett intressant ölsortiment.

Taylors & Jones klev för några år sen in och tog täten i den svenska korvgastronomin och har sedan dess varit en viktig drivkraft i det svenska ”korvundret”. Från Taylors & Jones korvmakeri och korvhandel på Hantverkargatan spred sig vibbarna i den svenska korvgastronomins ankdamm.

-Allt fler upptäckte den kulinariska värld som handgjord korv faktiskt öppnar dörren till, säger Gareth Jones, som startade korvmakeriet tillsammans med David Taylor, slaktare från Moira utanför Belfast. Idag ingår också Kerim Akkoc från Hägersten i gruppen.


Hantverk bakom korv och öl
Idén att öppna en korvrestaurang har växt fram.
-Jag är vän medgrabbarna på puben Oliver Twist och vi pratade hit och dit om att göra något tillsamans. Hantverkskorv och hantverksöl. Så blev vi erbjudna lokalen i Hornstull, timingen kändes rätt och vi körde igång för snart ett år sen, berättar Gareth.

Man valde ett opretentiöst och avskalat koncept. God korv, goda tillbehör, gott öl. Mycket framgångsrikt. Ett par aktiviteter har kommit till så småningom. Lite korvevent på kvällarna, korv- och ölskola.

-2013 var ett fantastiskt år för oss, säger Gareth. Vi öppnade butiken i Hötorgshallen, vi gjorde en kokbok, vi öppnade Taylors & Jones with theTwist. Det är full fart på Hantverkargatan med korvtillverkning, försäljning och korvkurser. Just nu väntar vi med nya projekt. Få se till hösten.