KORVFESTIVALEN 2016

NACKASTRANDSMÄSSAN STOCKHOLM
12-13 MARS

För tredje gången inbjöd Korvakademien till Sveriges största korvfest. De två tidigare Korvfestivalerna haft över 10 000 besökare totalt. Nu satsar vi på rekord.
Korvfestivalen 12 och 13 mars var ett unikt tillfälle för alla korvälskare och ölentusiaster att prova det senaste, bästa och mest spännande från korvtillverkare och mikrobryggerier.
Platsen för Korvfestivalen är var den här gången NackaStrandsMässan.
I montrarna fanns ett 70-tal utställare. Somliga utställare driver utvecklingen framåt med nya koncept. Vad sägs om korv med hälften vego-innehåll? Andra, som Grynkorvsakademien och Parisarakademien, vårdar kära korvtraditioner.  Nytt för året var ett antal mikrobryggerier, som deltog med öl.
Till de mer udda inslagen hör vampyrtältet där man fick smaka på härliga blodkorvar. 
Garant hade inbjudit alla barn att tävla i Sverige Yngsta Korvmakare och skapa nytänkta framtidskorvar. Korven som vann finalen på lördagen kommer att tillverkas i Garants ekologiska sortiment och finnas att köpa till sommaren.
Ulf Elfving och Christina Möller ledde aktiviteterna på scenen. Varje dag var det debatt om kött och korv med deltagare från bland annat Livsmedelsverket, LRF, media, restaurangvärlden och näringslivet. Kockar duellerade med sina godaste korvrecept och experter gav tips om korv och dryck.
Korvakademien arrangerar Korvfestivalen tillsammans med LRF och Sveriges Bryggerier.
I Sveriges bönders monter fick du lära dig mer om korv och svenskt kött.
-Svenska folket älskar korv. Vi kan alla utöva vår konsumentmakt genom att ställa krav på att köttet i korven är schysst producerat, säger Louise Valentin, kommunikatör LRF,  jobbade  i montern tillsammans med bland andra några av Sveriges bönder som producerar köttet till svenska korvar.
En trend i tiden handlar om att byta ut en del av köttet i korven mot någon vegetarisk ingrediens. Ett exempel är Garants nya 50-50-korvar som fanns med på festivalen. De finns i två varianter, en med hälften korngryn den andra med hälften mungbönor och lite hirs. Köttet är svenskt ekologiskt nötkött.
Årets nya samarbetspartner Sveriges Bryggerier är de svenska bryggeriernas branschorganisation. De har haft en utveckling jämförbar med korvens. I början av år 1995 fanns det tio bryggerier i Sverige. idag är det över 200. Den stora utvecklingen har skett de senaste åren.
Nyfikenhet har drivit utvecklingen. Den tiden när vi bara beställde ”en stor stark” utan att bry oss om vad vi fick i glasen är ett minne blott.


Om Festivalen

Korvfestivalen – en riktig folkfest

Omkring 6 000 besökare kom till Korvfestivalen i annexet Globen sista helgen i mars.

Det blev en riktig folkfest för stora och små. Utbudet av god korv av hög kvalitet imponerade. Därtill läckra och intressanta tillbehör att smaka på, spännande och kunniga korvexperter att lyssna på, kul underhållning i korvens tecken.

Bland besökarna kan noteras Peter Eriksson (MP) som passade på att gå både en och två rundor bland korvstånden före matdebatten med näringsminister Annie Lööv. Och hela familjen Corazza Bildt kom och spanade in goda korvar, liksom förra året. Anna Maria Corazza Bildt…

Vi vill se många utställare från alla delar av Sverige och ett brett utbud av korv och tillbehör, som kan vara drycker, andra livsmedel, maskiner, böcker mm.

Den första Korvfestivalen i februari 2013 blev en strålande succé med över 5 000 besökare. Nu arrangerar Korvakademien en ny festival.

Den här gången är platsen Globen Annexet, vilket ger plats för fler utställare och besökare, nya tävlingar, mer underhållning, korvkunskap i alla former och ännu mera korv att smaka på och köpa med hem. Det kommer att bli en hejdundrande festival i korvens tecken!

Vi vill se många utställare från alla delar av Sverige och ett brett utbud av korv och tillbehör, som kan vara drycker, andra livsmedel, maskiner, böcker mm.

Evenemangsprogrammet är kul, gott lärorikt och digert

Vi bjöd på ett fullspäckat program:

Årets bästa utställarkorv, utsågs av besökarna


Årets korvprofil utsågs

Årets korvkrog presenterades

Årets korv "combo" utsågs av Korvakademien

Barnens egen korvskola

Nya charkmästare visade sina korvkunskaper

Korvakademiens hederspris. Tilldelades en person som i sin livsgärning bidragit till ett stort avgörande och unikt sätt lyft korvkulturen i Sverige. Priset har designats av glaskonstnären Kjell Engman.

Sveriges främsta experter delade med sig av sin kunskap om korv. Vi fick bland annat lära oss om korvens historia, korvetikett, lämpliga drycker till korv och hur vi själv kan göra korv på bästa sätt.

Ulf Elfving och Jan Scherman, båda ledamöter i Korvakademien och stora korvälskare,  ledde aktiviteterna från festivalscenen.

Korvfestivalen arrangeras av Korvakademien, en ideell sammanslutning med syfte att höja korvens status i samhället och utöka sortimentet av GOD korv, i samarbete med Lantbrukarnas Riksförbund.

ARRANGÖRER

KORVAKADEMIEN

Akademien för de Sköna Korvarna i dagligt tal kallad Korvakademien, bildades 1991 och är en ideell sammanslutning med syfte att höja korvens anseende i samhället, stärka korvens roll i vår matkultur och utöka sortimentet av god korv. Kultur, matglädje, hantverk och kvalitet är ledord för Korvakademiens arbete, som sker på många olika sätt.

En mycket viktig uppgift är att stödja återväxten av nya korvmakare i Sverige. Korvakademien har under många år arrangerat tävlingar i korvmakeri bland elever på livsmedelsprogrammet. Segraren tilldelas Korvakademiens ungdomspris, kreativitetsbucklan. De senaste tre åren har akademien även utsett Årets Korvkrog.

Det ökande korvintresset har tagit korven in i finrummet. Korvakademien och vänföreningen
K.O.R.V. arrangerar gastronomiska korvmåltider, där var och en kan delta och möta korven i oanade exklusiva skepnader. Just nu, vintern 2014, har Korvakademien tillsammans med LRF bjudit in till stor Korvfestival. Christina Möller, preses i Korvakademien och festivalgeneral är övertygad: ”Korvintresset är ingen övergående trend. Korv är god mat, lättlagad och snabb att sätta på bordet. Korvintresset sätter fingret på kvaliteten och ger oss nya alternativ. Därför sätter vi nu korven i rampljuset.

Lantbrukarnas Riksförbund
Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, är den största småföretagarorganisationen i Sverige.
Medlemmarna, Sveriges bönder, arbetar för säker mat genom omtanke om djur och miljö. LRFs mål är att producera mer mat i Sverige, att bönderna blir fler och att de får större del av intäkterna.

Korvfest i dagarna två – det nyaste och det bästa i korvsverige

 

Lördagen den 9 och söndagen den 10 februari hade korven högtidsdagar på Nordiska museet i Stockholm. Korvakademiens och museets Korvfestival blev en magnifik hyllning till korven – denna glädjespridande läckerhet. Här fick besökarna tillfälle att se och prova det senaste och det bästa i korvsverige idag.

-Vi vill ge alla korvälskare en riktig högtidsstund. Korven har äntligen fått komma in i finrummet och det ska vi fira ordentligt, säger Christina Möller, preses Korvakademien och tillika Korvfestivalgeneral. Museets stora hall fylldes med utställare som visade upp och sålde sina produkter. Korvmakeri är ett hantverk som kräver stor skicklighet utvecklad känsla för smak och kvalitet, och under festivalen fick besökarna träffa en rad företrädare för dagens skickliga och kreativa korvhantverkare.  En helt annan upplevelse svarade Nordiska museets intendenter för när de lyfter upp korven i ett kulturhistoriskt sammanhang och bjöd på korv gjord efter recept ur Märta Stures hushållsbok från 1739.

Somliga utställare anordnade korvkurser, andra tillhandahöll de redskap som behövs för korvmakeri. Man kunde prova korv och öl och lära sig laga läckra korvrätter av kunniga matkreatörer.