Årets korvkrog 2017

Kreativt korvcafé i lantlig idyll
 Sotnosen´s Korvcafé utanför Kristianstad har utsetts till Årets Korvkrog 2017 av Korvakademien.

På Alla Korvars Dag, den 12 mars, fick korvcaféets skapare Maria Bub och Veronica Börjesson ta emot sitt diplom av Carl Jan Granqvist, Sveriges gastronomiske gigant.
Prisutdelningen ägde rum inför ett hundratal korvälskare, som firade Alla Korvars Dag på restaurang K-Märkt i Stockholm. Korvakademiens motivering till utmärkelsen lyder:

”Med gediget hantverkskunnande och stor kärlek till korv, mycket charm och en uppiggande twist av knasighet har Maria Bub och Veronica Börjesson skapat Sotnosen´s Korvcafe, ett kreativt koncept i -tiden och framtiden”.

Verksamheten vilar på flera ben. Först och främst korv förstås – tillverkning, servering och försäljning av egen färskkorv plus korvkurser. Men man har också café, försäljning av lokala tillbehör, catering och olika säsongsbaserade event, julbord till exempel. Maria och Veronica tillverkar i princip all mat själva utom bröd.

Sotnosen´s Korvcafé öppnade 2012 och finns nu i lantlig idyll på Karstad gård en bit utanför Kristianstad. Inte bara Korvakademien har hittat dit. Alldeles i dagarna fick kaféet en annan utmärkelse, nämligen Årets Omväg 2016, som delas ut av Magasinet Skåne.

Kunskap och knasighet
Idén att öppna ett korvcafé föddes när Maria Bub, 37, och Veronica Börjesson, 30, studerade på gastronomiutbildningen vid Högskolan i Kristianstad. Maria hade en stor kärlek till korv och charkuterier med sig från födelselandet Brasilien. Veronica drömde om att öppna kafé. När Maria praktiserade i Frankrike kom Veronica på besök. Veronica, som dittills varit lite skeptisk till korv blev omvänd av de franska färskkorvarna och de började planera för ett ”korvcafé”.
-Vi satt under ett mullbärsträd i Provence och kläckte idén, berättar Veronica.
I botten finns en seriös grundtanke.
-Att göra husmanskosten lite roligare, ta fram hantverket och kommunicera ut och utbilda om man kan, med saker man kanske inte tänker på, säger Maria.
Men lekfullhet – eller som tjejerna säger  -  knasighet, får också plats. Namnet till exempel – Sotnosens korvcafé.  Idag med ett internetspråk utan prickar är det lätt att tro att det egentligen ska vara Sötnosen. Men icke.
Sotnosen kommer från en kurs i storytelling när Veronica och Maria skrev en historia om en flicka på 12,5 år med en pappa som är sotare. Hon är uttråkad och börjar röka korv i skorstenen. För att hitta någonstans att göra av korvarna öppnar hon ett korvcafé.
-Vi kände att vår idé behövde en story och hittade på en, förklarar Veronica. Figuren Sotnosen är nu också vårt varumärke.
Nu har Veronica och Maria kommit en bit på väg med Sotnosen.

Korvakademien önskar lycka till på den fortsatta färden!


Sjunde korvkrogen
Det här är sjunde året i följd som Korvakademien utser Årets Korvkrog. Här är de tidigare vinnarna:
2011 Urban Deli, Nytorget, Stockholm
2012 GourmetKorv, Södra Långgatan. Göteborg
2013 Korvhuset, Malmö och Lund
2014 Taylors & Jones with the Twist, Hornstull, Stockholm
2015 Bierhaus, Tegnergatan, Stockholm
2016 Tärna FjällDeli, Tärnaby