Korvakademien på Korvfestivalen i Göteborg

En mässa för kvalitetskorv på modet
Korvfestivalen i Eriksbergshallen bjuder på provsmakning, seminarier, Korvsafari och Korvskola där deltagarna stoppar sin egen Korv.
– Korv är kul, säger Gareth Day, som fick korvkursen i födelsedagspresent av familjen.
 
I Korvskolan, ledd av David Taylor, en av ägarna till det Stockholmsbaserade Korvföretaget Taylor and Jones, fick deltagarna en grundsats på 2,5 kg av fläsk- eller lammkött, färdigmald och grundkryddad. 
– Nu får ni experimentera och komponera ihop er egen favoritsmak på korven, förklarar David Taylor och visar hur det går till att använda grisfjälster när korven ska stoppas och snurras.
Gareth Day är född och uppvuxen i England men bor numera i Göteborg med fru Linda och barnen Aiyla och Luna, som tittade på när pappa lärde sig korvens abc.
– Det var enklare än jag trodde på förhand. Jag får nog jag önska lite utrustning för korvtillverkning i julklapp, säger Gareth Day.

Publikens smak avgör
Framför stora scenen bänkar sig en stor publik för att titta på en kockduell. Där möter Göteborgs nya korvdrottning, Malin Talcoth, som äger och driver stans fyra Gourmetkorv-restauranger, Jimmy Hemmingsson, frilansande fritidskock med meriter från tv-programmet Grillmästaren. Göteborgare även han. Publiken smakar på korvrätterna och handuppräckning avgör den jämna duellen till Malins fördel.

Korvfestival har arrangerats i Stockholm sedan 2013. I Göteborg är det premiär.

– Korvfestivalen är en mässa där man inte bara pratar och smakar man ska också lära sig mer om korv. I år har vi teman som korv och hälsa och korv och hållbarhet, säger Christina Möller.
Christina Möller är preses, det vill säga ordförande, i Korvakademien. En sammanslutning som bildades 1991 "med syfte att höja korvens anseende i samhället och öka utbudet av god korv".

Tar korven till finrummet
För matintresserade är Christina Möller ett känt namn. Under många år var hon provkökschef för Coop och redaktör för flera kokböcker, bland annat Vår kokbok, som tryckts i mer än två miljoner exemplar. Hon är också medlem i Måltidsakademien och hedersdoktor vid Uppsala universitet, en titel hon fick med motiveringen "för oförtröttligt folkbildningsarbete för goda matvanor".

Varför engagerar du dig för Korven?
– När jag jobbade på Coop gjorde vi undersökningar om vad folk åt. Ingen svarade korv men när vi tittade på vad folk handlade så var det massor av korv. Men folk skämdes för att tala om det. Då kände jag att jag ville hjälpa till att höja kvaliteten på korv och föra ut den ur garderoben och in i finrummet. Så kom den första mässan till och den hölls i ett verkligt finrum, i tjusiga salar på Nordiska museet, berättar Christina Möller.
På festivalen i Göteborg tar hon med besökare på korvsafari till utvalda utställare som själva får berätta om företagets historia och tillverkning och svara på frågor.

Kvalitetskorv på modet
– I dag är kvalitetskorv på modet, trots den starka vegotrenden. Och jag pratar inte bara om korven, den ska komma i ett gott sällskap också, med rotfrukter, bönor och grönsaker, säger Christina Möller.

I Göteborg delar Korvakademien bland annat ut priset Årets Korvprofil, som går till företaget Per i Viken. Årets Korvkrog tilldelas Restaurang Oceanen i Kulturhuset Oceanen vid Stigbergstorget.

– Där serveras magiska korvar, både vegan- och köttkorvarna är fantastiskt goda, jag har provsmakat, säger Christina Möller, som för övrigt är göteborgska från början, "född på Viktoriagatan".

Saxat ur GP 12/10 2019 Eleonor Ekström-Frisk
 

 


Korvfestival i fiskets huvudstad – hur skulle det gå?
Alldeles utmärkt visar det sig! Göteborgarna frossar i korv i helgen.


Eriksbergshallen är plats för två dagars korvfestival nu i helgen. Där lanserar man den nya kombon champagne och pilsnerkorv, kränger korvtröjor, visar hur korven kan vara ett klimatföredöme och närapå tvångsmatar besökarna med korv i överväldigande mängder.
Korvakademien som startade festivalen har numera övrlåtit den till två unga och pigga entreprenörer från Stockholm.
Nyfikenheten var påtaglig före den nya festivalens debut i Göteorg. Hur skulle man klara konkurrensen med västkustens alla delikatesser: fisk, räkor, krabba, musslor…?

Men det gick alltså jättebra redan första dagen.
Och man ska verkligen inte skämmas för att äta korv. Det menade dietisten och författaren Kajsa Asp Jonsson, som hävdade att korv med rätt tillbehör  – grönsaker, rotfrukter, baljväxter m.m. – är näringsvärdig och bra mat. Och den prisbelönta korvmakaren  Birgitta Starck från Stensåkra berättade om hållbarhetsarbetet i korvfabriken, man återvinner energi på effektivt sätt, planerar och förkortar transporterna och använder bara närproducerade råvaror.
Nya grepp i korvbranschen hittar man också på festivalen: Bullens klassiska pilsnerkorv serveras med – champagne!
 
Senare års ambition att ta vara på allt från djuret går igen hos korvmakarna också. Det här märket stoltserar med att allt på grisen utom knorren (skinka, bog, filé, hals. allt) tas med i korvsmeten:
Korvkläder är också en hit i år. Bland annat verkar göteborgarna gå igång på den  t-shirten, där stans stolthet, guden Poseidon som står på Götaplatsen, på en tröja försetts med en varmkrov i ena näven och en senapsburk i den andra.
Korvakademiens preses Christina Möller ses på bilden bära den vid högtidliga tillfällen sin unika korvklänning.

Årets korvkrog ligger också i Göteborg; i dag fick gänget bakom restaurang Oceanen ta emot priset för att de serverar “goda korvar i lekfulla konstellationer”. 

Korvakademien på Korvfestivalen i Stockholm

Korvglädje och allvar!
Den femte Korvfestivalen i Stockholm blev lika lyckad som sina föregångare.
Festligt, folkligt, fullsatt – ett citat som passar perfekt. Stora och små smakade, smackade och njöt av läckra och spännande korvar.
 
Men det fanns också plats för allvar.  Korvakademiens miniseminarier och korvpromenader lockade kunskapshungriga i alla åldrar. Ett intresse som bådar gott för att korven ska hävda sin plats på matbordet även i framtiden.

Två nya programpunkter för i år var Guidad korvtur och Korvprovning. På Guidad
korvtur fick besökarna följa med en av ledamöterna i Korvakademien runt
festivalen och ta del av dennes specialkunskap och guldkorn.

I korvprovningarna, som leddes av Roland Persson, Årets Kock och medlem i Korvakademien, fick
deltagarna smaka korv från världens alla hörn. Två nya, roliga och garanterat smakrika sätt att lära sig mer om korv.

En annan nyhet var Korvakademiens nya vänförening K.O.R.V., som fick en flygande start med mängder av nya medlemmar.

          Fira Alla Korvars Dag den 12 mars

Korvakademien föreslår en god Korvmåltid för hela familjen:

Ugnskorv med senapsrostade rotsaker
4 portioner

4 lunchkorvar eller bratwurst
5-8 salviablad eller färska timjankvistar

Rotsaker
4-6 små potatisar
2 sötpotatisar
4 morötter
4 msk olivolja
2 msk grovkorning svensk senap
salt

Serveras med 
citronklyftor, gräddfil och extra senap

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader. Tvätta potatisen väl eller skala den. Dela småpotatisarna, skär sötpotatisen i klyftor. Skala och skär morötterna i stavar.

Blanda olja och senap i en bunke. Vänd ner potatisen och morötterna, blanda väl och lägg sedan på en plåt med bakplåtspapper. Salta. Sätt plåten i mitten av ugnen ca 30 min, rör om efter halva tiden.

Skär små snitt i korvarna och lägg dem brevid rotsakerna på plåten. Strö över örterna. Sätt plåten i mitten av ugnen ytterligare ca 10 min.

Det här är en enkel och god allt-i-ett-rätt som sköter sig själv i ugnen.