Nu är boken här! 

Den svenska korvresan av Jan Scherman är ett unikt dokument om mat och människor, verkligheten och historierna bakom våra bästa korvar.
Men en rolig och fantastisk sak händer i korvvärlden den här hösten:
Vår ledamot Jan Schermans ivrigt emotsedda korvbok kommer ut. Den 21 september släpps boken ”Den svenska korvresan. Berättelser om ett mathantverk som förenar”. Det handlar om en 200 sidor lång resa från Kiruna i norr till Löderup i söder med ett 40-tal stopp. 

Författaren besöker klassiska kiosker, spännande korvkrogar och små och större korvfabriker.  Han möter korvmakare sen generationer och ensamma eldsjälar som kämpar för sin verksamhet och för att hela landet ska leva.

-Allt är inte rosenrött men det är inga offerkoftor jag möter, säger Jan. Mötena präglas snarare av sjutusanjävlaranamma.
Korvvinklen visar sig ge plats för ett vidvinkelperspektiv : mat och människor som säger något om vårt land och vår tid – en personlig rapport om ett Sverige som sällan är i fokus. Det handlar om så mycket mer än korv. Bilder av samhällsutveckling, politik, mot- och medgångar blandas med anekdoter och personliga livsberättelser.  Det är en oerhört tät text, inget man skummar över, utan en bok att läsa långsamt och länge (med paus för lite korv mellan varven). I boken finns också recept på korvrätter att prova plus faktarutor om olika fenomen i korvvärlden.

Jan Scherman har sedan barndomen ett hett kärleksförhållande till korv. De platser han besöker är en blandning av egna pärlor och ett urval av Korvakademiens pristagare genom åren.
-En slående iakttagelse under resan är att alla, verkligen alla, jag pratat med har visat ett mycket stort  engagemang i frågor om miljö och kvalitet.
Respekten för djuren och råvaran är total, och har så varit långt före dagens heta miljö- och köttdebatt.
-Korvresan genom Sverige är en dröm som blivit verklighet och blev en fantastisk upplevelse, slår han fast, och fortsätter med glimten i ögat:  Nu gäller det att övertyga min förläggare om att ge ut Korvresan del 2 med 200 sidor till.
 
Varma korvhälsningar

Även den störste gillade korv

2016 är det 100 år sen Tore Wretman föddes. Det blir ett sjudundrande jubileumsår för mannen vars betydelse för svensk gastronomi och den svenska restaurangnäringen inte kan överskattas. Firandet har faktiskt redan börjat. I oktober ägnades Måltidsakademiens årliga kunskapsdag helt åt Tore Wretman med bland annat seminarium och galamiddag på Operakällaren  - var annars.

Och det var då den dök upp, den lilla informationen, som fick öronen att spetsas och hjärtat att slå ett litet extraslag på författaren av denna spalt.

Professor Karin Johannisson talade över rubriken ”Tore Wretman – det svenska matundrets fader 100 år”. Karin Johannisson var för övrigt  den som satt på Tore Wretmans gamla tallrik nummer 9 i Gastronomiska Akademien. Nu förmedlade hon upplysningen att hovtraktörens första stora matupplevelse faktiskt var en hotdog, en varmkorv som han bjöds på av sin far vid Stockholmsutställningen 1930 och som var senaste nytt då. Sen blev det andra bullar – men tänk om han inte ätit den där korven…

Den som vill veta mer (mycket!) om Tore Wretman kan skaffa Gastronomisk Kalender 2016, som nästan helt ägnas åt hovtraktörens liv och verk. 

Korvglädje
 

 Korvglädje –en omarbetad upplaga kommer att presenteras på Korvfestivalen den 10-11 mars 2018.  Vad säga om att laga Janne Schermans korvspett, Roland Perssons berömda lammkorv eller Ulf Elfvings favorit Korv Stroganoff. Recept och berättelser från Korvakademiens tolv ledamöter finns samlade i den nya skriften Korvglädje som gavs ut inför Korvfestivalen. 

Taylors  & Jones korvbok – äntligen!

I november 2007 öppnade Taylors & Jones korvmakeri och korvhandel på Kungsholmen i Stockholm. Från den lilla butiken på Hantverkargatan spred sig vibbarna i den svenska korvgastronomins ankdamm. Inspirationen som flödade ut har varit ett viktigt bidrag till det svenska korvundret som vi ser idag.

Det är nästan så att man är frestad att utropa ”äntligen!” på känt Nobel-maner, när Taylors & Jones korvbok nu blivit verklighet. Här finns recept på drygt 40 korvar, till exempel Italian style pork, Lamb Merquez, Beef and Garlic och Cumberland Style Pork. Åtskilliga korventusiaster har redan provat på att göra korvarna sedan de lyckats köa sig fram till en plats i de åtråvärda korvkurserna. Många har också smakat på dem i den lilla korvrestaurangen vid Hornstull, som öppnade i våras. Ännu ett exempel på förmågan att ligga i framkant. I boken finns också en rad praktiska tips om metoder och redskap för att lyckas med korvmakeriet. Plus ett 50-tal middagsrecept där korv (hemmagjord eller köpt) får sällskap av goda tillbehör.

Det här är männen bakom Taylors & Jones korvbok: Gareth Jones, kock med ursprung i Wales. David Taylor, slaktare från Moira utanför Belfast, Kerim Akkoc, kock från Hägersten, som tillsammans med David och Gareth utgör Taylors & Jones. Herman Rasmuson är kock och står bland annat bakom de uppmärksammade böckerna Syrat och Grönt.

Kokbok fick pris

En korvbok vann en av klasserna när Måltidsakademien utsåg årets bästa måltidslitteratur 2011.

"Korv – den godaste korven stoppar du själv: redskap, råvaror, teknik" är skriven av Kristofer Franzén, forskare, korvälskare, bloggare och nu alltså även kokboksförfattare.
Juryns motivering lyder: En hängiven korvmakare lockar med utförlig bildpedagogik till stoppning av både kända svenska korvar som falukorv och älgkorv samt utländska korvar som merguez och salsiccia.
Stefan Wettainen har tagit bilderna och boken är utgiven av Bonnier fakta.
-Stort grattis, säger Korvakademien.
Det var elfte året som Måltidsakademien gav pris till måltidslitteratur. Priserna fördelades på 35 kategorier och 293 titlar deltog i bedömningen.
Just nu bloggar Kristofer Franzén om hur man tar hand om en halv gris på bloggen En halv gris.

Falukorvs-junkie
Mons Kallentoft, framgångsrik och flitig deckarförfattare visar sig vara en matnörd av stora mått. I sin nya bok Food Junkie: livet, maten, döden berättar han om jakten på den ultimata smaken. Kaviar, tryffel och andra exklusiviteter radas upp på lyxkrogar världen runt. Men i TV:s morgonsoffa kan han ändå konstatera att falukorv och stuvade makaroner inte är så dumt det heller - ifall det är lagat på rätt sätt, förstås. Så talar en sann matälskare.