Evenemang

Korvkryssen till Restaurang Rökeriet på Fjäderholmarna den 10 september blev en Korvidabel succe!

Kreatör av Korvmenyn var Roland Persson, fd Årets Kock som tillsammans med Johan Kumerius, kökschef på Rökeriet samt Sören Lundström, Korvör-emeritus från K.O.R.V.

Korvmeny
Det Stora Korvkalaset startade med blodkorv med kantareller och rårörda lingon, isterband med pocklad gulbeta och senapscreme, jordärtskocka och Karljohansvampsoppa med citron kalvkorv!
Till det dracks Fjäderholmarnas bryggeri, Roughneck, Rye IPA. 

Ankarkorv  med höstprimörer och färskriven pepparrot
2017 Kuehn, Riesling, Alsace, Frankrike

Skärgårdskorv med pumpapuré och sotad purjulök
2017 Kuehn, Riesling, Alsace, Frankrike

Rökt Fjäderholmskorv med tomat och dijoncreme, brässerad fänkål samt friterad scharlottenlök.
2015 Les Nobles Pierrs, Syrah/grenache, Frankrike

Till efterrätt Nötmandelkorv med vaniljparfait och lakritsörtcreme

2015 Lenz Moser, Trockenbeerenlauslese, Österike

Det blev en exklusiv Korvkväll med glada och nöjda deltagare som absolut vill ha upprepning av  fler arrangemag med K.O.R.V. - Korvens Oförtrutet Runda Vänner

 

                Tidigare Korv evenemang

MÅNDAG DEN 24 OKTOBER
Stor galamiddag med jubilerande korv på Restaurang Hillenberg på Humlegårdsgatan 14 i Stockholm.

Fyra korvkreatörer hade nyskapat varsin magnifik rätt där korven var huvudrollen: Karl Ljung f d Årets Kock, Roland Persson, f d Årets Kock, Magnus Persson, stjärnkock och Christina Möller,  preses i Korvakademien. Hade gjort varsin läckerhet som sannolikt går till historien! Måltiden inleddes med en förrätt och avslutades med en härlig dessert gjord av Sara Hultberg, fd. Årets Konditor.

Korvmeny
Mingel
Chark från SvensktKorvhantverk

Fläskkorv med äpple, kryddpeppar, senap och selleri
Christina Möller

Lättrökt kycklingkorv med Karl Johansvamp, lardo och pumpa
Roland Persson

Vildandkorv med anklever, tryffel jordärtsskocka och äppelsky
Karl Ljung

Lammkorv med rostad vitlök och kikärtor
Magnus Persson

Chokladkorv med hallon, mango och rostad vitchoklad
Sara Hultberg

Denna korvgalamiddag blev en exklusiv upplevelse som i sin helhet inte kan upprepas. Restaurangen kommer att behåller några av rätterna på sin matsedel veckan ut för att fler ska få chansen att njuta. 
Folkvettsexperten Magdalena Ribbing delgav oss något lite korvvett.

Deltagarna fick en presenpåse med korv från Gudruns, "Stockholmare, Gourmetgrillare och från Kronfågel "Kycklingprinskorv"
Korvakademien tackar sponsorerna för bidrag till Korvakademien 25 år. 
Arrangör: Korvakademien

Tidigare Korvkalas

K.O.R.V Spetsen 20 september 2010

 

Årets kock heter Gustav Trägårdh. Klok karl, jag har intervjuat honom till Gastronomiska Akademiens årsbok, och förresten har jag gått på matlagningskurs hos honom också, på restaurangakademien.
Han, Gustav Trägårdh, anser att korvintresset är på stark uppgång i Sverige.
Det är ju ingen nyhet för oss, men för sådana som inte är lika framsynta och lika långt före sin tid som vi kan det vara förvånande. En del skulle kalla det synskhet, den egenskap som Korvakademiens oförtrutet runda vänner, alltså vi, besitter. Är man synsk vet man sådant som inte andra vet. Ännu. Och synsk passar perfekt som korvegenskap, det är något hemligt med korvar, något obegripligt underbart och ofattbart, med ingredienser som vi inte kan definiera exakt men som smälter samman innanför ett tunt skal.
Det påminner på ett sätt om jordens tillblivelse, något händer och ingen förstår riktigt vad, men det blir något helt nytt av det, antingen det är Big Bang eller en explosion i en gryta av mindre format eller något som får hålla på och moja ihop sig innanför ett korvskinn.

Nu är det ju helt naturligt att korvintresset stiger. Alla kulturer har sin korv, kan man säga, olika till utseende och smak men tanken är densamma: fös ihop något gott med något annat gott och stoppa in det i något tredje, och koka eller stek till något ytterligare ännu mer delikat. Det är så Roland Persson och Magnus Persson gör. Och andra mästerkorvkockar, Örjan Klein och Leif Mannerström och dom andra. Och så Gustav Trägårdh då. Han älskar koriander och ingefära och vitlök, och plockar ostron själv längs Hallandskusten.
Sådant kan man också göra korv av. Fast kanske inte det är den vi får idag.

I New York finns en krog med enbart korvrätter. Dit strävar vi också, med början i den korvkiosk som vi nu sparar pengar till och tänker öppna ungefär mitt på Stureplan, och dit har alla som är medlemmar i Korvakademiens Oförtrutet Runda Vänner företräde i kön.
Håll ut! Den kommer, vår egen korvkiosk, med korvar som vi inte trodde fanns och alla kända varianter dessutom.

Vetenskapen påstår att 70 procent av dom som gillar korv är män. Det är bara påhitt. I Göteborg har en tjej som heter Mary Talcoth startat ett korvställe som heter Gourmetkorv och på knappt tre år har det blivit riktigt välkänt, även av kvinnor.
Och så har vi ju en stark invandring från Polen till Sverige, och därmed följer polska fläskkorvar, 90 procents kötthalt ska det vara i äkta sådana. Detsamma gäller ungerska korvar.
Merguez är den lilla starka röda korven som finns i Medelhavsområdet; den kommer egentligen från arabiskans mirkaz som betyder just korv, och den är gjord av lammkött eller kanske fårkött eller för den delen nötkött men det spelar mindre roll för det är kryddorna som smakar mest, vitlök och spiskummin.
Smala korvar stoppas i fårfjälster, tjocka korvar i grisfjälster.
En del pratar om vegetariska korvar. Det gör inte jag. Men ni vet ju att korv betyder böjd stump, på gammalsvenska. Wurst heter den på tyska och sausage på engelska, som vanligt sedan Wilhelm Erövrarens tid, alltså 1066, inlånat och omordnat från franska, där korv heter saucisse som kommer från latinets salsus som är saltad.

Jamen falukorven då? Den uppstod på 1500-talet i gruvorna i Falun med omnejd när oxhud behövdes till dom remmar som skulle dra maskinverken, och hade man väl slaktat och flått en oxe och sålt det mesta av köttet till rikt folk så fanns ju småbitar och sådant kvar, och det hackades och saltades och röktes och fick heta falukorv. Nytt uppsving fick falukorven i slutet på 1800-talet av en klipsk slaktare, Anders Olsson. Namnet varumärkesskyddat. 40 procent kött, enbart potatismjöl som bindemedel, enligt lagen!
Ja, detta var dagens korvkunskap. Nästa möte kommer nya rön!

Magdalena Ribbing