Korvakademiens Hederspris


 Korvakademiens Hederspris 2020 
Bruno Fortkord, Brunos Korvbar, Stockholm  

Mortvering:
"för utomordentliga insatser för svensk Korvkultur"


Detta är en livslång gärning i korvens tecken. Och det började redan när de allra första stegen togs, i en omgivning där styckning, malning och stoppning är vardagsvara. 

I mer vuxen ålder blev det självklart att livnära sig på korv och sprida kunskapen om en gränslös och närmast oändlig variation av långa, korta, smala och tjocka vurrar. Konsumenternas förtjusning har inte heller haft några gränser då kön av hungrande korvälskare ringlat sig lång utanför både kiosk och krog.

Här har uppenbarat sig ett himmelrike av go´saker för här finns en rik repertoar av starka korvar, mediumstarka och hela vägen till milda. Det är en resa från cayennekorven via currywursten till ostkorven och självfallet både kycklingkorv och vegetariskt.

Det är också en resa från uppväxten i Tyskland, en korvens stormakt, till ett Sverige där korven är på stark frammarsch.

I den livslånga gärningen har tempo och energi alltid varit på högsta nivå, apostroferad med stilrena korvtryck på arbetskläderna och med korvkundens bästa för ögonen. 
Ingen kan ha missat eller vara okunnig om denna hederspristagares helhjärtade insats för korvkvalitet i högsta klass – en korvkulturens främste företrädare.
 

Korvakademiens Hederspris 2018
Jon Randow, Korvhantverk, Stockholm
”Med ett brinnande intresse för riktig mat i allmänhet och riktig korv i synnerhet har Jon Randow skapat korvhantverk, som från början till slut är en mans verk. Med en egen unik metod tillverkar han korv som han själv vill ha den, det vill säga helt utan tillsatser. Istället ger naturliga mjölksyrabakterier hållbarhet.”

Korvakademiens Hederspris 2016
Kristofer Franzén, Franzéns charkuterier, Enköping
Kristofer Franzén skapade den nya korvtrenden med sin bok ”Korv – den bästa korven stoppar du själv”. Han har med entusiasm och hantverksskicklighet arbetat för kunskap genom utbildning med korv och charkuterier i centrum.

Korvakademiens Hederspris 2014
Owe Thörnqvist
Kompositören och artisten Owe Thörnqvist blev den första mottagaren av Korvakademiens Hederspris. Det är förstås jättehiten Varm Korv Boogiesom ligger till grund för utnämningen. Så här låter det i motiveringen:
”Priset går till en person som gett ord och ton till den ädla slangen med en sådan popularitet att den levat i folkmun i en mansålder.”