Korvakademiens Hederspris


 Korvakademiens Hederspris 2019 går till 
Birgitta Starck, Stensåkra Charkuteri & Deli  


Årets hederspristagare är i sanning en korvambassadör, korvhantverkare och korvindustrialist, som i åratal farit fram som en positiv korvvind genom landet.

Mitt i livet gick denna energiska mänskliga kraft från att rostskyddslacka plåtdetaljer för bilindustrin till att göra tonvis med delikata korvar. Det blev en resa från att knappt kunna någonting till att bli specialist på allting, och vara med i alla delar på vägen från köttråvara till välsvarvade slangar – allkonstnärens tillverka, paketera, marknadsföra, sälja, distribuera och älska sina produkter.

Mitt i Småland växte denna lilla korvfabrik på ett decennium till ett rejält företag med många jobb och ännu flera korvar, som sprider matglädje i hela vårt avlånga land.

Vår pristagare är beviset för att det inte är kvinnan bakom allt, utan kvinnan framförallt. 

Därtill korv-yogans skapare, snackisen på nätet.
 

Korvakademiens Hederspris 2018
Jon Randow, Korvhantverk, Stockholm
”Med ett brinnande intresse för riktig mat i allmänhet och riktig korv i synnerhet har Jon Randow skapat korvhantverk, som från början till slut är en mans verk. Med en egen unik metod tillverkar han korv som han själv vill ha den, det vill säga helt utan tillsatser. Istället ger naturliga mjölksyrabakterier hållbarhet.”

Korvakademiens Hederspris 2016
Kristofer Franzén, Franzéns charkuterier, Enköping
Kristofer Franzén skapade den nya korvtrenden med sin bok ”Korv – den bästa korven stoppar du själv”. Han har med entusiasm och hantverksskicklighet arbetat för kunskap genom utbildning med korv och charkuterier i centrum.

Korvakademiens Hederspris 2014
Owe Thörnqvist
Kompositören och artisten Owe Thörnqvist blev den första mottagaren av Korvakademiens Hederspris. Det är förstås jättehiten Varm Korv Boogiesom ligger till grund för utnämningen. Så här låter det i motiveringen:
”Priset går till en person som gett ord och ton till den ädla slangen med en sådan popularitet att den levat i folkmun i en mansålder.”