LITEN KORVGUIDE

 

BOUDIN.

Korv med franskt ursprung som förekommer i flera kök. Finns som t.ex boudin blanc, gjord på fläskkött och boudin noir, blodkorv.

 

BRATWURST
Tysk korv som oftast steks.

 

CHORIZO
Spansk korv som finns i varianter i t.ex Portugal och Sydamerika. Den karaktäristiska röda färgen kommer från röd paprika.

 

ISTERBAND
Svensk korv med lätt syrlig smak som bland annat innehåller korngryn. Korven torkas och förekommer även lättrökt ibland. Serveras oftast stekt.

 

KOLBÀS
Korven med ungerskt ursprung som t.ex kan kryddas med paprika.

 

KABANOSS
Smal korv av slaviskt ursprung, som t.ex kan användas i grytor.

 

MERGUEZ
Kryddstark nordafrikansk korv, ofta gjord på lamm- eller fårkött och smaksatt med chili. Serveras t.ex till couscousrätter.

 

SALAMI
Saltade och lufttorkade korvarfrån t.ex Italien och Ungern. Serveras ofta i tunna skivor, t.ex som tilltugg, i grytor eller som smörgåspålägg.

 

SALSICCA
Italiensk fläskkorv, ofta smaksatt med vitlök och vitt vin.

 

WIENERKORV
Smal korv som är vanlig i svenska korvkiosker. Den populariserades i Sverige i modern tid av prinsessan Sibylla och kallas i Wien för Frankfurter.

 

Egen korv-här lite kunskap

Färskkorv
Färskkorvar tillverkas av råa köttråvaror. Eftersom de består av malet rått kött och inte utsätts för någon konserveringsmetod har det samma hållbarhet som köttfärs, de vill säga bör helst tillagas samma dag eller dagen efter tillverkningen. Frysta håller korvarna åtminstone tre månader. Vanliga färskkorvar är salsiccia, merguez, banger.

 

Emulsionskorv
Emulsionskorvar består av en mycket finmalen korvsmet där fett och vatten går ihop (emulgerar) med hjälp av molekylstrukturen hos köttproteinerna. De värmebehandlas nästan alltid direkt efter stoppningen och är därmed tillagade när de når konsumenten. De flesta korvar man hittar i snabbköpet tillhör den här gruppen.
Vanliga emulsionskorvar är falukorv, frankfurter/wienerkorv, weisswurst.

 

Lufttorkad korv
Lufttorkade korvar är egentligen råa korvar som har konserverats genom att mängden tillgänligt vatten blivit så låg att bakterierna inte trivs. Initialt skyddas de också ofta genom att mjölksyrabakterierna omvandlar socker till mjölksyra så att pH-värdet i korven snabbt sjunker till en nivå där oönskade bakterier inte trivs.
Vanliga lufttorkade korvar är salami och isterband. Förvara färdigtorkade korvar i kyl eller frys.

 

Rökt korv
Varmrökt korv röks vid mellan 50 och 90 grader under någon eller några timmar. Värmen gör att korven tillagas, antingen genom rökningen eller genom rökning och sjudning i kombination. Kallrökning innebär att korven utsätts för rök i under 30 eller rent av under 20 graders värme. Det kan ske under några timmar eller flera veckor.


Vanliga rökta korvar är isterband, falukorv, wienerkorv.

 

(Källa: Korv-den godaste korven stoppar du själv av Kristofer Franzén)